Benieuwd wat goudsmid Theo van Halsema voor u kan betekenen? Hieronder leest u meer over de historie van het atelier. Of kom langs in het atelier aan de Beyerstraat 6, Theo van Halsema heet u van harte welkom!
Het atelier is open van 13.00-17.30 uur dinsdag tot en met vrijdag en op afspraak. Eerst bellen of mailen kan natuurlijk ook: 058 2160535, info@theovanhalsema.nl.
Goudsmid Theo van Halsema (1956) volgde direct na zijn middelbare school de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven, de unieke branche erkende opleiding in Nederland. Theo koos van de drie vakgebieden Goudsmeden, Juwelier en Uurwerktechniek, de eerste. Zo werd de basis gelegd voor het ambacht dat deze goudsmid al meer dan 30 jaar uitoefent.
Theo van Halsema werd aan het begin van zijn carriere sterk beïnvloed door edelsmid-kunstenaar Ruudt Peters. Peters was medeoprichter van de destijds toonaangevende Galerie Ekster in Leeuwarden (1973 - '78) en is nu onder meer Professor Ädellab Metaldepartment Konstfack aan de Universiteit van Schone Kunsten in Stockholm.
Ruudt Peters bracht Theo het gevoel bij voor ontwerpen in een abstract geometrische vormentaal. Dit leidde ertoe dat Theo zich inschreef en werd toegelaten aan de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden, waar hij zijn gevoel voor schoonheid en vorm verder ontwikkelde. Daarmee ging Theo van Halsema zelf als kunstzinnig edelsmid aan de slag in Leeuwarden, eerst in een klein atelier in de Minnemastraat, vervolgens in het statige pand op de hoek van het Jacobijnerkerkhof tegenover de Grote Kerk. En sinds 1990 in het Atelier Theo van Halsema, in de pittoreske Beyerstraat 6 in Leeuwarden.
Naast het verrichten van reparatiewerkzaamheden werkt Theo van Halsema veel in opdracht. Opdrachtgevers lopen uiteen van particuliere klanten tot en met overheid, onderwijs, nonprofit en bedrijfsleven. Zo heeft Theo van Halsema tal van prijzen ontwikkeld, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse Landbouw- en werktuigenbeurs in WTC Expocenter in Leeuwarden, prijzen voor het Liet Festival, het jaarlijkse Friese songfestival en Liet International, het Europese songfestival voor regionale en minderheidstalen. Bekende Liet-winnaars zijn onder andere Twarres (nummer 1-hit ‘Wêr bisto?’), Nynke Laverman, Adri de Boer en de Friese zangeres Janna Eijer, winnares van de finale van Liet International in Udine (Italië). Ook maakte goudsmid Van Halsema de lectorenpenningen voor de NHL Hogeschool, pressepapiers voor de Friese Brandweer, bestuursspelden en briefopeners voor Aad Levwert, herdenkingslepels voor diverse Friese stichtingen (Ottema Kingmastichting, Dekamastate, Nieuwe Stadsweeshuis, etc.), een zilveren “hensbeker” voor Wetterskip Fryslan, bedrijfsspelden voor Batavus fietsen in Heerenveen, etc.
Goudsmid Theo van Halsema is ook een veelgevraagd ambachtsvakman voor de restauratie van bijzondere objecten. Zo restaureerde hij een zilveren drinkhoorn in opdracht van het Fries Museum en restaureert hij geregeld kerkzilver in opdracht van diverse kerkbesturen in Friesland. Ook verrichtte de ambachtsman restauratiewerkzaamheden aan het tafelzilver van Heringastate, een van de best bewaarde Friese stinzen, in de volksmond ook wel het Poptaslot genoemd.
Verder wordt Theo van Halsema ook geregeld als expert geraadpleegd, bijvoorbeeld om de geheimen van de Fibula van Wijnaldum te helpen ontsluieren. Een belangrijk ontbrekend deel van de Fibula, een 7e eeuwse mantelspeld en topstuk van het Fries Museum, werd enkele jaren terug gevonden in een weiland in Wijnaldum.
Goudsmid Theo van Halsema was medeoprichter van het Gilde van Friese Goud- en Zilversmeden dat tussen 1995 en 2012 bestond. Dit gilde, waarbij 14 hedendaagse ateliers waren aangesloten, had als doelstelling het uitdragen, presenteren en bevorderen van het vak van goud- en edelsmid. Het gilde plaatste zich in de traditie van de beroemde 17e-eeuwse Friese zilversmeden, een samengaan van ambacht en kunst.
Op zoek naar een bijzonder cadeau met een Fries tintje? Bezoek dan vooral de gloednieuwe winkel in het Fries Museum. In de museumwinkel van het Fries Museum liggen enkele sieraden en objecten van goudsmid Theo van Halsema, onder andere het zwaard van Grutte Pier als briefopener en zilveren hangers met pompebled.